Wat is Financial Lease?

Ben je ondernemer en op zoek naar een nieuwe auto? Dan ben je hier aan het juiste adres. Financial lease is een voordelige en interessante leasevorm voor (startende) ondernemers, waarbij je lease auto's en andere bedrijfsmiddelen kunt leasen, maar wat is financial lease nog meer? Wij geven je daar graag antwoord op.

Wat is financial lease?

Financial Lease is een zakelijke financieringsovereenkomst waarbij je als klant direct economisch eigenaar wordt van het geleasede bedrijfsmiddel. De Leasemaatschappij krijgt het juridische eigendom (pandrecht) en behoud deze totdat alle termijnen uit de financieringsovereenkomst voldaan zijn. Na het betalen van het laatste termijnbedrag, gaat ook het juridische eigendom over naar de klant. Vanaf dat moment heb je als klant het reële eigendom en kun je het bedrijfsmiddel ook weer verkopen. 

Financial Lease is daarom ook een drie partijenovereenkomst tussen klant, leasemaatschappij en leverancier waarin de volgende afspraken worden gemaakt. De leverancier levert een bedrijfsmiddel en draagt het economische eigendom over aan de klant. De leverancier krijgt door de bank betaald en draagt dan ook na het verkrijgen van de betaling het juridische eigendom over aan de bank. De klant krijgt na het betalen van alle in de overeenkomst genoemde termijnen het juridische eigendom van de bank en heeft dan het reële eigendom van het bedrijfsmiddel.

"Financial lease is een zakelijke financiering voor een object waarbij het juridische eigendom bij de kredietverstrekker blijft totdat de financiering volledig is voldaan. Lease contracten moeten fiscaal altijd herleid worden tot operationele lease of financial lease. Dat kan door de vraag te stellen, wie het economische eigendom en restwaarde risico heeft."

Hoe werkt financial lease?

Met financial lease investeer je in je onderneming, maar met name in mobiliteit. Je kunt de bedrijfsauto als investering voor je bedrijf activeren op de balans, waarbij je lease auto als onderpand wordt gebruikt voor je financiering, vergelijkbaar met een hypotheek. Je wordt direct economisch eigenaar, maar wordt pas juridisch eigenaar als je aan alle betalingstermijnen hebt voldaan. 

Het fijne van financial lease is dat je niet aan je spaarrekening hoeft te komen. Je hoeft de auto niet in één keer af te betalen, maar betaalt per maand een vast bedrag, de rente- en aflossing staan de gehele looptijd vast. Ook zijn de leasebedragen vrij van btw. Je kunt maximaal het volledige investeringsbedrag van de auto leasen. Voor btw plichtige ondernemers is het investeringsbedrag, de aanschafwaarde exclusief btw. De btw dien je in één keer te betalen, maar kun je vervolgens weer verrekenen met de Belastingdienst bij je eerstvolgende btw-aangifte. 

Dankzij financial lease houd je voldoende financiële ruimte over om te doen waar je goed in bent: ondernemen! Je houdt geld en ruimte over voor andere essentiële investeringen voor je bedrijf. Je hebt direct beschikking tot je bedrijfsauto, zonder daarvoor je complete kapitaal aan te spreken. Je kan een aanbetaling doen, maar dat is niet verplicht. Zodra jij aan alle betalingen hebt voldaan wordt jij volledig eigenaar van de auto en hoef je de auto niet meer in te leveren. 

De voordelen van financial lease

  1. Je wordt direct economisch eigenaar van de auto
  2. Je betaalt een vast bedrag aan rente en aflossing per maand
  3. Als startende ondernemer kun je ook leasen zonder jaarcijfers
  4. Je profiteert van fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek
  5. De btw kun je terugvorderen bij de belastingdienst
  6. Je kunt onbeperkt rijden, want er is geen kilometerbeperking
Mogelijk gemaakt door Mobilox